Süt Dişleri
Bebeklerin diş çıkarması genellikle 6. ayda başlar ve yaklaşık 2,5 yaşına kadar sürer. Diş çıkarma döneminde diş etlerinde kızarıklık ve tükürük akışında artış görülür. Bebeklerin, günde 3-4 defa diş etlerinin temiz bir gazlı bez ile silinmesi gerekir. Diş kaşıyıcı kullanımı da bebekleri rahatlatmak için yararlı olabilir. Bebeklerin çok huzursuz olmaları durumunda diş hekimi önerisi ile diş etleri için ilaç uygulanabilir.
Bebeklerin ilk çıkan dişleri “alt ön-kesici” dişleridir. Yaklaşık altıncı ayda ortaya çıkan bu dişlerin ardından “üst ön-kesici dişler çıkar. Kesici dişler tamamlandıktan sonra 12-18. aylar arasında 1. süt azı dişleri, 18-24. aylar arasında süt köpek dişleri ve 24 – 30. aylar arasında ise 2. süt azı dişleri çıkar. Çocuklar 2,5-3 yaşına geldiklerinde toplam 20 adet süt dişi tamamlanmış olur.
Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişleri kalıcı dişler olmadığı için genellikle önemsenmezler. Oysa süt dişleri, bebeğin katı gıdalarla beslenmeye başlaması ve gelişimleri için önemli olduğu kadar kalıcı dişlere de rehberlik ederler. Süt dişlerinin çürümeleri, kayıpları ardından gelecek olan kalıcı dişlerin sağlığını ve düzenini olumsuz etkilediğinden tedavi edilmeleri önemlidir. Ayrıca süt dişlerinin bir kısmı 6-7 yaşlarında değişirken, bazıları 12 yaşına kadar ağızda kalırlar. Eğer süt dişlerinden biri bile zamanından önce çekilmek zorunda kalınırsa, diğer süt dişlerinin dizilimi dolayısıyla kalıcı dişlerin dizilimi de bozulur ve çapraşıklıklar oluşur.
İlk Kalıcı Dişler
6 yaşından itibaren, ilk çıkan kalıcı dişler olan 1. büyük azı dişleri, süt azı dişlerinin hemen arkasından çıkarlar. Bu azı dişleri çıkarken herhangi bir süt dişinin yerine gelmedikleri ve çok geride oldukları için genellikle farkedilmezler ve bu sebeple yeterince ve doğru fırçalanmadıkları için zamanla çürümeye başlayabilirler. Bu nedenle çocukların dişleri düzenli olarak diş hekimi tarafından kontrol edilmeli, duruma göre fissür örtücü ve fluorid uygulamaları gibi koruyucu uygulamalar yapılarak ömür boyu ağızda kalacak bu dişler çürükten korunmalıdır.