Bir Sayfa Seçin
 

Bebeklerde Diş Sağlığı ve İlk Diş Muayenesi

Bebeğinizin ilk diş hekimi muayenesinin ilk dişi çıktıktan sonra,  genellikle 6 ay – 1 yaş arasında, yapılması önerilir. Bu ilk muayenede bebeklerin dişlerinin çürümesini önlemek için neler yapılması gerektiği anlatılır ve düzenli kontrollerin önemi konusunda ebeveynler bilgilendirilir.

Biberon Çürüğü

Bebeklik döneminde diş hekimi muayenesi çok erken gibi görünse de bu erken dönemlerde bebeklerin üst keser dişlerinde başlayan ve hızla ilerleyen erken çocukluk çağı çürükleri/biberon çürükleri çok yaygın görülmektedir.

Biberon çürükleri, ilk olarak dişlerin minesinde tebeşirimsi beyaz lekelenmeler olarak başlar ve diş minesinde doku kayıpları oluşur ve beyaz tebeşirimsi lekelenmeler yerini sarı-kahve lekelenmelere bırakır.

Bebeklerin gece yatmadan önce ya da uyku sırasında anne sütü emmesi ya da biberon ile inek sütü içmesi ile ağız içinde biriken süt, bakterilerin hızla çoğalması için uygun bir ortam oluşturmakta, biberon içine sütle birlikte bal, pekmez gibi şekerli ilaveler yapılması bu olumsuz etkiyi daha da arttırmaktadır. Uykuda tükürük salınımının azalması ile birlikte bakterilerin ürettiği asit, mine dokusunda kayba neden olmaktadır. Dişlerin sürdüğü erken dönemde diş minelerinin bu şekilde zayıflaması ve diş bakımı alışkanlığının yerleşmemiş olması nedeni ile oluşan çürük hızla yayılmaktadır. Bu nedenle gün boyunca ve özellikle gece beslenmesi sonrası süt dişlerinin temizliğine özen gösterilmeli, uyku sırasında bebeğin beslenmemesine dikkat edilmelidir. Bebeğinizin dişlerini her beslenmeden sonra ıslak bir tülbent veya gazlı bez ya da diş fırçası ile temizleyin, dişleri temizleme fırsatınız olmadığı durumlarda ise su içirin.

Parmak Emme

Emme refleksi bebeklerde doğum ile başlayan, içgüdüsel bir hareket olmakla birlikte iki yaşından sonra devam etmesi ağız kas ve kemik yapıları üzerine basınç uygulayarak dişlerin yer değiştirmesine yol açar. Uzun süre bu basınca maruz kalan üst ön kesici dişler öne doğru, alt ön kesici dişler ise geriye doğru yer değiştirir ve üst çenede ” V ” şeklinde bir kavis gelişir. Bu yer değiştirmeler sonrası üst ve alt ön kesici dişler arasında açıklık oluşur. Dişlerde ortaya çıkan bu şekil bozukluğunun (open bite) derecesi emmenin süresine, sıklığına, şiddetine ve emme sırasında parmağın pozisyonuna bağlı olarak değişir.

Çocuğunuz emme alışkanlığını dört yaşından sonra da sürdürürse kalıcı deformasyon oluşur. Bu nedenle dişlerde oluşan şekil bozukluğu (open bite) okul çağı öncesinde tedavi edilmelidir.

 

dentOrama

Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Beykoz Kavacık

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This

Share This

Share this post with your friends!